Google ADS

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KUD Аbrašević Pančevo

KUD Аbrašević Pančevo

 • 0 Stars.

 

 

О НАМА

 

Историја

 Још у XIX веку у Панчеву су оснивана и постојала бројна занатлијска, радничка, ђачка, црквена и друга удружења и групе која су неговале хорско, драмско, фолклорно и музичко стваралаштво.

Такве тенденције су бујале и почетком прошлог века. После 1924. године било је више покушаја обнављања некадашњих, или оснивања нових културно-уметничких група, који су били мање-више неуспешни.

У јесен 1936. године, Месно синдикално веће је радило на формирању радничког културно-умeтничког друштва. Синдикалци су ипак били упорни у надмудривању са властима, па су рад са тим наставили и у 1937. години.

Већ у пролеће “Абрашевић” је имао неколико јавних наступа. Тако је 30. маја 1937. године, власт одобрила да буде регистрована Удружена радничка уметничка група “Абрашевић”, као огранак истоименог друштва из Београда. Први јавни наступ “Абрашевића” после Другог светског рата, био је на прослави 1. маја 1945. године.

 

 

Шта се радило? Традиционално – фолклор, хор, музичка и драмска секција. Затим просветна, литерарна, ликовна и секција за уметничко читање. За врхунске резултате у фолклору које је “Абрашевић” остваривао несумњиво је највећа заслуга Добривоја Путника- чика Добре (за бројне генерације “абрашевићеваца”).

Иако професионално ангажован у београдском “Колу”, често на путовањима у земљи и иностранству, чика Добра је увек налазио времена за “Абрашевић”, његову праву лабораторију игре. У музичким секцијама, поред хора и групе певача, ту су и стални, забавни и тамбурашки оркестар.

Убрзо се оснивају џез и диксиленд оркестри. Потом је и у играчком делу “Абрашевића” формирана секција модерног балета. По неким реконструкцијама, у “Абрашевићу” је у шестодеценијском трајању било између 15000 и 16000 чланова.

 

 

Поред жеље и афинитета за бављење оним што се у “Абрашевићу” радило, оно што је привлачило младеж у његово окриље била су путовања. Већ маја 1945. године, готово да рат није био ни завршен, “Абрашевић” је гостовао у Вршцу.

Пре десетак година разговарало се о томе шта је све “Абрашевић” урадио и где је све био. Покушавали смо да сачинимо списак места у којима је гостовао и наступао, што по сећањима, што по забелешкама или другим писаним изворима. Констатовано је да коначног списка нема. Увек се неко присетио још неког места.

Приређено је 2500 концерата. Прво гостовање “Абрашевића” у иностранству било је 1968. године. Путовало се у Румунију. Од тада, сваке године бар једном , а касније и више пута, организоване су турнеје по иностранству. Наступало се на бројним међународним фестивалима, приредбама, сајмовима и у клубовима наших исељеника. Приређено је више од 250 концерата у иностранству: Немачка, Холандија, Аустрија, Француска, Швајцарска, Монако, Италија, Румунија, Грчка, Мађарска, Турска, Бугарска, Тунис, Данска, Португал, Украјина и др.

 

 

На светском фестивалу фолклора у Монјиону (Француска) “Абрашевић” је три пута заредом 1981, 1982, 1983. године, био најбољи и у трајно власништво Панчеву донео велики пехар UNESCО-а, покровитеља овог фестивала. “Абрашевић” је и једини фолклорни ансамбл који је 1984. године представљао Југославију на фестивалу “Дани култура европских нација у Бону” у Западној Немачкој. “Абрашевић” је био актер бројних уметничких, спортских, привредних, туристичких и других манифестација широм земље.

На локалном нивоу био је незаобилазан. У Војводини такође. Са поносом се истиче: “Једини војвођански ансамбл који је 1980. године наступао у тада престижном београдском Центру “Сава” за учеснике заседања UNESCO-а”. Или, поново: “Једини ансамбл из Војводине који је учествовао у програму свечаног отварања и пратећим културним манифестацијама Универзијаде ’87. у Загребу”.

Поврх свега, “Абрашевић” је носилац низа признања, одликовања, плакета. Друштвених и уметничких награда. Његови чланови понели су значајна признања као сто су: “Вукова награда”, “Искра културе Војводине”, “Октобарска награда” и др.

 

 

Данас Друштво воде млади и школовани чланови. У Друштву има преко 350 чланова фолклорних секција као и народног и тамбурашког оркестра и група певача.

 

Секције друштва

 

 

Просторије КУД-а “АБРАШЕВИЋ” се налазе у згради Дома омладине у улици Светог Саве број 10, у самом центру Панчева. Основни циљ Друштва је очување и ширење народне песме, игре и традиције, али и дружење младих који су његови чланови. У склопу КУД-а постоји неколико секција:

 • Фоклорна секција, у којој се налазе:
  • Школа фолклора деце предшколског узраста
  • Дечији почетни припремни и извођачки ансамбли нижих и виших разреда
  • Почетни ансамбл одраслих
  • Други ансамбл
  • Први ансамбл
  • Ансамбл ветерана
 • Народни оркестар
 • Tамбурашки оркестар
 • Група певача

Свака од секција има свог уметничког руководиоца, чији рад координира Уметнички савет КУД-а. На челу Друштва је председник, а радом Друштва управља Управни одбор. КУД “АБРАШЕВИЋ” Панчево такође има своје огранке у Ковину, Алибунару и Качареву.

 

 

 

 
Svetog Save 10
Pančevo, Srbija
26000
Pančevo

Mobilni
Mobilni: 0603051937

Druge kategorije:
 Plesne Škole FolklorKUD Аbrašević Pančevo
Saradnja

Imate školu
ili pružate usluge
vezane za ples
i želeli bi da se reklamirate
na našim stranicama

register button

i postanite deo
našeg tima

Facebook
Top Kategorije
Top Prezentacije
 • Salon za izradu ballet patika Markoni
  Branimira Ćosića 15
  Novi Sad, Srbija
  21000
  Novi Sad

  Salon za izradu ballet patika Markoni se nalazi u
  (9522 viđeno od 18-03-2014 03:01PM)
 • Plesni Klub Latino Dance Banja Luka
  Kralja Petra I Karađorđevića 84
  Banja Luka, Republika Srpska
  Banja Luka 78101
  Plesne Škole Republika Srpska

  Upis u toku (za sve od 3 do 103 godine)
  (8101 viđeno od 28-09-2013 06:48PM)
 • Plesna Škola Play Dance Studio Novi Sad
  Bulevar Oslobođenja 30A
  Novi Sad, Srbija
  21101
  Novi Sad

  Plesna Škola Play Dance Studio Novi Sad
  (7364 viđeno od 02-10-2013 11:40AM)
 • Plesni Klub Stage Dance Novi Sad
  Svetozara Miletića 40
  Novi sad, Srbija
  21101
  Novi Sad

  Dovoljno je imati veliku želju, puno volje i makar
  (7323 viđeno od 01-10-2013 03:44PM)
 • Fitness House Novi Beograd
  Omladinskih Brigada 6
  Novi Beograd, Beograd, Srbija
  Novi Beograd 11070
  Škole Plesa u Beogradu

  Hit je biti fit! Fitness House Novi Beograd nalazi
  (6054 viđeno od 10-10-2013 04:28PM)
Reklama
Reklama
Prijava za korisnike